تفاوت آب معدنی و آب آشامیدنی چیست؟ طی سالهای گذشته مردم گرایش بسیاری به استفاده از آب معدنی پیدا کردند. دلیل عمده این امر تصور وجود املاح معدنی بیشتر در این نوع آب است. املاحی که سلامتی بدن را به دنبال داشته و همین مسئله توجه به استفاده آب معدنی را افزایش داده است. در این بین ممکن است پرسشی در ذهن به وجود بیاید، آیا واقعا این نوع آبها املاح معدنی در خود دارند و متفاوت از آب آشامیدنی هستند یا خیر.
بسیاری از مردم شایعاتی به گوش آنها میخورد مبنی بر اینکه آب لوله کشی شهری دارای املاح و رسوباتی است و چندان این املاح مناسب بدن نخواهد بود. بنابراین گرایش به استفاده از آب معدنی نیز دو چندان شده، زیرا بشر همیشه به دنبال سلامتی بوده و مواردی که جان آنها را به خطر میاندازد، همیشه ترسی را به دنبال دارد.
دسترسی راحت، آبی خوش طعم، بطریهای کاربردی و قیمت کم موجب شده تا تمایل به استفاده از آب معدنی نیز بیشتر شود. بطریهای آبی که در بازار شاهد هستیم دو مورد آب آشامیدنی و معدنی را دربرمیگیرد.
طبق تعریف موسسه استاندارد، آب آشامیدنی در واقع آب گوارایی بوده که عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آن در سطحی باشد که برای طولانی مدت یا کوتاه مدت عارضهای را به دنبال نداشته باشد.
پیش از بسته بندی آب باید این آبها مورد آزمایش قرار گیرند و استاندارد لازم را بدست آورند. بسیاری از بطریها یا ظروف بزرگ آب بسته بندی در مراکز فروش، حاوی آب آشامیدنی است که خریداران بدون توجه به مندرجات روی بسته بندی به جای آب معدنی خریداری میکنند.
میزان فلزات سنگین، نیترات، کلسیم، منزیوم، سموم، فلوئور و برخی دیگر در این بخش باید در یک آب بسته بندی باید در سطحی باشد که در صورت مصرف 2.5 لیتری یک فرد 70 کیلویی، آسیبی به سلامت افراد وارد نشود.
نخستین بار پس از گزارش سیانوز در اطفال، بررسی آب آشامیدنی در بحث تاثیر نیترات آغاز شد. در حقیقت به دلیل استفاده از آب با نیترات برای اطفال، این مسئله جدی آشکار شد. بررسیها نشان داده نیترات موجود در آب سقط خود به خودی جنین و نقص آن را در پی دارد.
نیترات علاوه بر آب، در خاک هم موجود نیست و این موضوع عجیبی نیست. از دیگر منابع نیترات باید به کودهای نیتروژنه، صنایع و اتومبیلهای تولید کننده نیتروژن اشاره کرد. بنابراین اگر بخواهیم اشاره به منابع مختلف نیترات داشته باشیم، گسترده است.
از آنجایی که نیترات به خاک نفوذ میکند، ممکن است سالها درون آبهای سطحی قرار گیرد. اگر از چاهی با عمق کمتر از 30 متر بهره ببرید، باید احتمال دهید که در آن نیترات وجود دارد. به طور کلی نیترات محصول نهایی تثبیت هوازی ترکیبات نیتروژن دار و به عنوان پایدارترین ترکیب اکسیژن دار به حساب آمده و حجم زیاد آن در آب محلول میشود.
کارشناسان معتقدند که چنین ترکیبی واکنش پذیر نیست و این میکروبها هستند که موجب زنده شدن نیترات میشوند. تخلیه فاضلاب صنعتی به رودخانه و انتقال آن به زمینهای کشاورزی موجب میشود تا نیترات به آبهای سطحی نفوذ کند.
پزشکان معتقدند نیترات یک ماده سمی نیست و به راحتی نیز از بدن دفع میشود اما به دلیل اثرات بدی که روی بدن دارد، بهتر است مصرف نشود و از مواد غذایی دارای این ماده باید پرهیز کرد. همچنین بیشتری اثر آن روی دستگاه گوارش بوده که بهتر است دوری شود.
طبق بررسیها، نیترات اگر با هموگلوبین خون ترکیب شود، به مت هموگلوبین تبدیل شده که عمل اکسیژن رسانی از طریق خون را با مشکل رو به رو میسازد. همچنین در صورت آمیخته شدن نیترات با آمیدها، مادهای تولید میکنند که نیتروزامین نام داشته و موجب سرطان خواهد شد. دیگر ماده مهم آب فلوئور نامیده میشود.
بسیاری از افراد به دنبال رعایت بهداشت دهان و دندان خود هستند و در این بین آبی که حاوی فلوراید است در این بهداشت نقش موثری دارد. به هر حال مصرف زیاد موجب لکههای روی دندان، سخت شدن استخوان، کلسیتی و آشکار شدن بیماری فلوروزیس میشود.
افراد باید به مصرف کلسیم بپردازند تا بتوانند موجب مستحکم شدن استخوان شوند. آبهای معدنی وآشامیدنی سطح کلسیم متفاوتی دارند. در سالهای اخیر مصرف آبهای بسته بندی شده اهمیت زیادی پیدا کرده و از این رو باید سطح شیمیایی بودن و برخی عناصر دیگر این آبها بررسی شود.
به گفته موسسه استاندارد موارد زیر موجب تفاوت میان آب معدنی و آشامیدنی میشود:
1-آب معدنی دارای املاح باارزش و خاصی است. این نوع آب را از طریق چشمههای دل کوه یا سفرههای زیرزمینی بدست میآورند. در این بین باید کلیه بررسیها برای مشخص شدن سطح کیفیت، روی آن صورت گیرد. این نوع آب در فصول مختلف تغییر ساختاری پیدا نکرده و در نزدیکترین محل به چشمه آب با شرایط بهداشتی بسته بندی میشود.
2-هیچ فرآیند پالایش، به جز جداسازی اجزاء ناپایدار مثل ترکیبات محتوا آهن، منگنز، سولفور و آرسنیک روی آن انجام نخواهد گرفت.
3-آب معدنی در بطری بهداشتی و غیرقابل نفوذ آلودگی بسته بندی میشود. بطریهای شیشهای آب معدنی باید تحت استاندارد تولید شود. بطری پلاستیکی نیز باید از نوع قابل مصرف باشد. توصیه میشود بطری آب معدنی را پس از یک بار مصرف دور بیاندازید و مجدد به کار نگیرید.
بزرگترین تفاوت آب معدنی و آشامیدنی وجود املاح کمیاب و خاص در نوع معدنی است. همین موضوع موجب میشود تا افراد بیشتر تمایل به استفاده از نوع معدنی پیدا کنند، زیرا معتقدند برای سلامتی ضروری بوده و مفیدتر محسوب خواهد شد. سعی کنید پیش از خرید آب معدنی، کیفیت و برند آن را بررسی کنید. در بیشتر مواقع آب معدنی را برای سفرهای شهری و بین شهری مورد استفاده قرار میدهند زیرا از یک سو دردسترس است و همچنین به دلیل خالص بودن، لذت نوشیدنی را به انسان میبخشد. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت آب معدنی از نظر اقتصادی شاید صرفه نداشته اما در بحث املاح معدنی نسبت به آشامیدنی گزینهای بهتر است.
در نهایت برای انتخاب بهترین آب برای مصرف، قبل از هر چیزی با کارشناسان کوهداد تماس بگیرید. در کوهداد ما با بهره گیری از تجربه و تخصص و همچنین مشاوره از کارشناسان موجود در کارخانجات آب معدنی و متخصصین این موضوع به شما بهترین مشاوره را برای خرید بهترین محصولات معدنی و آشامیدنی می دهیم. در نظر داشته باشید که برای همین سوال تفاوت آب معدنی و آب آشامیدنی چیست؟ هم می توانید با ما تماس بگیرید و به رایگان مشاوره دریافت کنید.
در کوهداد شما می توانید انواع آب های معدنی را باهم مقایسه کنید و در مقادیر بالا آن ها را سفارش دهید. کوهداد مرجع معرفی، انتخاب و خرید انواع آب های آشامیدنی و معدنی در ایران است.